Resmål utanför Grekland

Nog för att Grekland är i en klass för sig, men det finns ju trots allt andra platser runtom i världen. Här tänkte jag samla andra trevliga platser runt om i världen som är värda att besöka.

Edinburgh är en riktigt härlig weekendstad. Här finns en stadskärna som grundades på 1100-talet och staden sjuder av kultur, historia olika slags evenemang. Få städer av den här storleken är såhär mysiga.

När man ska ut och resa är det ofta väldigt stort fokus på vädret. Man vill veta vad det brukar vara för väder just den månaden då man själv ska åka dit. Dagarna innan vill man veta vilket väder det ska bli de närmaste dagarna. När man väl är på plats vill man veta vad det ska bli för väder i morgon. Väder är ju en stor del av upplevelsen när man reser.

Något som liknar den Grekiska ö-världen är ju den Kroatiska skärgården. Fördelen med Kroatien är att man kan utforska många av de finaste öarna utan att behöva göra några längre färjeturer. Genom att bo i Split på fastlandet kan man enkelt på några timmar ta färja till öar som Hvar, Vis och Brac.

Vill man åka till värmen när det är vinter här hemma så är Playa del Carmen ett bra alternativ. Här finns en paradisstrand, lagom mycket restauranger och caféer och en mängd olika sevärdheter och upplevelser i närheten. I Playa del Carmen får man kanske inte uppleva det genuina Mexiko, men genom diverse utflykter så kan man utan problem få en mer autentisk upplevelse.

Ett klassiskt resmål är den spanska ön Mallorca. Hit har det gott charterresor sedan chartern uppfanns. En del av oss greklandsälskare kanske rynkar på näsan åt Mallorca, men faktum är att ön har gjort ett enormt jobb med att göra Mallorca till en riktigt trevlig ö igen. Här finns allt från mysiga små pittoreska byar som Puerto de Sóller till mer storstadspuls i huvudorten Palma.

Sorgligt nog går det inte flyg till de grekiska öarna under vinterhalvåret. Jag hade gärna tagit en vecka på Lefkas i november, men för att ta sig dit då, måste man byta flyg ett par gånger och sedan stå ut med en lång bilresa. Dessvärre gäller ju det många resmål som ligger nära oss. Så om man vill ha lite värme i november eller februari, vart beger man sig då? Kanarieöarna är förstås ett givet svar, men vill man åka till en lite mysigare plats så är Madeira svaret på ens funderingar. Inte nog med att man har ett trevligt klimat hela året och bjuder på allt från shopping till vandring, man har också flyg från Sverige under vintern.

Fast vill man åt de där riktiga paradisstränderna under vintern så finns det ju bara en plats på jorden som verkligen lever upp till drömmen – Västindien. En av de charmigaste öarna i detta paradisområdet är lilla Tobago. Här finns allt man önskar sig från en paradisö. Magiska vattenfall, färgglada fåglar, korallrev med små "nemos" och andra fiskar, samt förstås stränder. Ön är verkligen behändig i sin storlek, och man kan utan stress och svett uppleva mer än att bara ligga på stranden när man är här. Om man nu vill det förstås.

Om man är sugen på en storstadsweekend men har en något begränsad budget ska man kika närmare på Polen. För de senaste åren har både Warszawa och Gdansk seglat upp som riktigt trendiga och trevliga destinationer. Båda städerna har fantastik arkitektur i sina gamla stadsdelar, och det är en fröjd att bara gå runt att titta och njuta i såväl Warszawa som Gdansk. Och eftersom Polen ännu inte har Euro så är prisnivån betydligt lägre här än i många andra Europeiska storstäder. Passa på att shoppa, äta eller varför inte SPA:a medan du är i Polen. Eller varför inte bara packa ner en bra kamera med stort minneskort och går runt och fota. Det är rätt otroligt att Warszawa som i stort sett blev totalförstört under andra världskriget är så vacker idag.